Kaslik, Kazimierz Dolny – Libańskie smaki.
  • 4 grudnia 2016 19:40
  • 0

Kaslik w Kazimierzu Dolnym to restauracja libańska, a więc w końcu trafiliśmy na smaki bliskowschodnie. Mały, bardzo klimatyczny lokal, kilka stolików, cudowny kaflowy piec, przyciemnione światło i dodatki ocieplające wnętrze, kolorowe poduszki i świece. Karta jest bardzo ciekawa i zachęca do przetestowania menu w całości.

My zamówiliśmy dwie zupy: zupę z czerwonej soczewicy (podawaną z pitą) i zupę z jagnięciną i kurczakiem. Nie byliśmy zbyt głodni, więc zamiast dań głównych wybraliśmy przystawki na ciepło – ezmir lamb (duszone kulki jagnięce w sosie pomidorowym ze świeżymi ziołami i kibbeh (kulki z kaszy burgol nadziewane jagnięciną z orzeszkami pinii). Zupy – idealne! Zupa z soczewicy, aromatyczna, kremowa i bardzo rozgrzewająca. Zupa z mięsami nie ustępowała niczym pierwszej. Wręcz przeciwnie, dzięki miękkiej i rozpływającej się w ustach jagnięcinie była bardzo sycąca i smaczna. Przystawki: ezmir lamb – bardzo dobry, ale dość pikantny, także jest to przystawka dla lubiących ostrzejsze smaki. Kibbeh z kolei to smaczne kulki napełnione farszem mięsnym (3szt), ale gwarantujemy Wam, że więcej byście nie zmieścili.

Obsługa w Kasliku jest miła i sprawna. Jedyny minus to chyba ceny. Za dwie zupy i dwie przystawki plus napoje wychodzi cena jak w innych lokalach za cały obiad. Jednak naprawdę warto, bo smaki są naprawdę zacne. Kolejna ciekawa propozycja w Kazimierzu.

Enjoy!

Komentarze: 0