Restauracja 2 Pi Er, Lublin – co słychać na piątym piętrze?
  • 15 maja 2017 21:09
  • 0

Restaurację 2 Pi Er w Lublinie, odwiedziliśmy krótko po starcie w gastronomicznym wyścigu lubelskich restauracji. Jak jest teraz, jak już emocje lekko opadły, a 2 Pi Er musiał złapać oddech przed kolejnym okrążeniem? Nie będziemy Was trzymać w niepewności do końca wpisu – jest świetnie. Restauracja rozwinęła w pełni żagle, a za sterami prężnie działa Szef kuchni – Jakub Piętowski. Zdecydowanie podąża za nowinkami kulinarnymi, dorzucając przy tym lokalne produkty, regionalne smaki i oczywiście autorskie pomysły.

Dziś pogoda sprzyjała zajęciu stolika na zewnątrz, na tarasie, więc długo się nie zastanawialiśmy. Wybraliśmy stolik z fajnym widokiem na miasto. Trzeba przyznać, że taras na piątym piętrze i widok na Lublin jest ogromnym atutem tego miejsca. Godzina 16.00, poniedziałek, a 2 Pi Er zapełniony był niemalże po brzegi. Brawo!

Do sedna! Zmieniona karta, to świetna okazja do odwiedzin i spróbowania nowości. Zatem postawiliśmy dziś na trzy świeże pozycje z karty – tatara z lodami musztardowymi, pierogi z kaszanką i górkę cielęcą.

Jeżeli jesteście zwolennikami tatara, to zdecydowanie zapamiętajcie ten adres. Lody musztardowe to istna petarda! Dodatki – marynowana cebula, kapary i suszone pomidory w połączeniu z dobrej jakości wołowiną, perfekcyjnie posiekaną – tworzą kompozycję idealną! W takim wydaniu możemy jeść tatara na przystawkę i deser. Kończyć ucztę takim daniem to wielka przyjemność dla podniebienia. Tatar dosłownie wyjął nas z butów.

Pierogi z kaszanką – regionalny akcent w nowoczesnym wydaniu. Smaczny, aromatyczny farsz z kaszanki w cienkim cieście, do tego puder grzybowy i ziarenka prażonej, chrupiącej kaszy gryczanej. Całość przełamana lekkimi, wiosennymi dodatkami – zieleniną i kwiatkami. Górka cielęca – no cóż, klasa  sama w sobie. Idealnie przyrządzona, mięciutka, soczysta, aksamitny sos (choć tutaj mały minus – sypnęło się ciut za dużo soli), świetnie przyrządzone warzywa i jako dopełnienie gratin ziemniaczany. Należy zaznaczyć, że dania były pięknie podane, bardzo estetycznie i finezyjnie. Nie od dziś wiadomo, że dobry kucharz to przede wszystkim artysta.

Pani Kelnerka, która nas obsługiwała była bardzo sympatyczna, kontaktowa i profesjonalna, a serwis bardzo szybki, więc i ta część restauracyjnych okoliczności komponowała się zacnie ze smakami, których mieliśmy okazję skosztować.

Dzisiejsza wizyta w 2 Pi Er na długo zapadnie w naszej pamięci. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście nowych pozycji to szybko musicie to nadrobić. W tatarze się zakochacie, obiecujemy!

Enjoy!

Restauracja 2 Pi Er

ul.Grottgera 2, Lublin
godziny otwarcia: pon-pt – 11.00-22.00/ sob-nd-12.00-23.00

Komentarze: 0