Restauracja Anatewka, Łódź – czy tak jadał król bawełny?
  • 22 stycznia 2018 23:28
  • 0

Restauracja Anatewka

znajdująca się na terenie łódzkiej Manufaktury, trafiła od razu na naszą „łódzką” listę kulinarną. Cóż, kiedy przyjeżdżamy na teren stanowiący dla nas absolutną gastronomiczną zagadkę opieramy się po prostu na opiniach „lokalsów”. Te były dla Restauracji Anatewka bardzo pochlebne. Serwowana tam kuchnia żydowska to smaki, które lubimy i zawsze z chęcią odwiedzamy miejsca, gdzie możemy ich popróbować. Nie było więc wątpliwości, gdzie skierujemy pierwsze kroki.

Wystrój

Restauracji Anatewka to wystrój charakterystyczny dla restauracji żydowskich. Klasycznie, elegancko i jednocześnie przytulnie. Dużo antyków, ciężkich tkanin i nastrojowe światło, sporo detali – judaików. Na wszystko czujnym okiem spogląda z portretu niegdysiejszy właściciel obecnej Manufaktury, król bawełny Izrael Poznański.

Jedzenie.

Karta obfituje w różności, ale my zdecydowaliśmy się właściwie na same podroby. Lubimy, a kuchnia żydowska daje możliwości żeby sobie w tym zakresie poszaleć. W orbicie naszych zainteresowań znalazły się: kawior żydowski i czernina, a następnie ozorek w sosie chrzanowym i cynaderki na lekko-pikantnie.

Kawior żydowski, czyli siekana wątróbka to prosta, ale pyszna przystawka. Czorba, czyli czernina na kaczej krwi, to z kolei to zupa, którą nie każdy przełknie. Anatewkową wersję z pewnością każdy powinien spróbować. Lekko słodkawa, lekko pikantna, ze spora ilością suszonych owoców – gruszka, morela. Bardzo ciekawy smak.

A później na stole wylądowały aż dwa gwoździe programu. Lekko pikantne cynaderki, jedne z lepszych jakie mieliśmy okazję jeść, jeżeli nie najlepsze. Ozorek zachwycająco rozpływający się w ustach, „masełko” wręcz – poezja. Jedyny minus to strona wizualna. W Restauracji Anatewka, jeżeli chodzi o wrażenia wzrokowe, czas się trochę zatrzymał, a te żydowskie przysmaki mogę być naprawdę pięknie podane, bo jak wiadomo najpierw „je się oczami”.

Obsługa.

Obsługujący nas Pan Kelner to zdecydowanie przykład serwisu jaki bardzo lubimy. Rzeczowo, uprzejmie, z uśmiechem i komunikatywnie. Niektórzy mają lekkość w obyciu z klientem i w Anatewce zdecydowanie się z tym spotkacie. Było nam miło!

Podsumowując – Restauracja Anatewka w Łodzi to bardzo dobry kulinarny adres. Jeżeli wiatry zawieją Waszą łódź do Łodzi , to zdecydowanie zajrzyjcie!

Enjoy!

Komentarze: 0