Umea – jak smacznie dać się „oszukać”.
  • 19 października 2016 14:30
  • 2

Drodzy mięsożercy, nie chcielibyście dać się „oszukać” w porze obiadowej ? Jest takie odpowiednie miejsce. Sporo osób już pewnie zna, a kto nie zna, niech spróbuje poznać wegańską restaurację Umeå na ul. Orlej w Lublinie. Męska część Enjoy od czasu do czasu wizytuje obiadowo ów lokal i daje się „okpić” hamburgerem, wegańskim hamburgerem. Pierwszy spróbowany hamburger zawierał bardzo smaczny, chrupiący „boczek”, z kolei przy kolejnej wizycie bardzo okazale prezentował się „kotlet mielony”. Spróbowaliśmy, w różnym gronie, także seitanów, różnego rodzaju kotletów z przeróżnymi roślinnymi różnościami i zawsze potrawy tam serwowane miały jedną wspólną cechę: były bardzo smaczne. Poza tym hamburger w Umea to chrupiąca buła (duża buła), świeża (naprawdę świeża) sałata, rucola, cebulka, ogórek, kilka sosów do wyboru, a na popitkę można zamówić na przykład „oranżadę” z yerbamate. Szybki i naprawdę smaczny obiad/lunch gotowy. Wszystkie te zacne kawałki mięsa to oczywiście seitan, czyli mąka z dodatkiem przypraw, ale jako mięsożerca z przyjemnością i premedytacją dałem się „oszukać” raz i z premedytacją daję się oszukiwać od czasu do czasu. Oczywiście dla miłośników deserów po obiedzie również znajdzie się propozycja. Można spróbować ciasta czekoladowego (zapewne bez jajek i mleka) z chili, które jest dość oryginalne w formie i smaku. Jest to coś na kształt tarty ze słodkim (dla niektórych może być zbyt słodkie) wypełnieniem posypanym paseczkami chili, zaś za spód robi mocno smaczne, chyba owocowe coś. Wpadnijcie, spróbujcie i dajcie się zaskoczyć, bo to bardzo ciekawa alternatywa dla mięsożerców. Wegan i wegetarian zapewne nie trzeba namawiać. 

Komentarze: 2


2 comments on Umea – jak smacznie dać się „oszukać”.