Ostatnie dziesięciolecia z pewnością odznaczają się postępem w wielu dziedzinach. Motoryzacja, przemysł, technologia – każdy z tych elementów ma wpływ na rozwój rolnictwa i hodowli zwierząt. Automatyzacja pracy gospodarstw pozwala na osiąganie większych zysków i oszczędność czasu. Tradycyjny udój bydła mlecznego jest zastępowany mechanicznym. Nie tylko w dużych przedsiębiorstwach, ale nawet w niewielkich przydomowych oborach, które liczą kilka krów można spotkać się z dojarkami. Dlaczego tak wielu hodowców decyduje się na taką inwestycję? Jakie korzyści wynikają z mechanicznego udoju bydła? Kto może sobie pozwolić na mechanizacje pracy?
Dojarki – rodzaje i działanie
Historia dojarek sięga XIX wieku. Od tamtej pory przeszły one wiele zmian, które uczyniły je bezpiecznymi dla zwierząt i ludzi. Dojarka to urządzenie mechaniczne, które służy do automatycznego udoju bydła. Praca człowieka ogranicza się do mycia, zakładania gum strzykowych, kontroli działania urządzenia i późniejszej jego dezynfekcji. Dojarka działa w dwóch naprzemiennych cyklach: ssania i ściskania. Obecnie wykorzystuje się dojarki próżniowe. Najpopularniejsze są bańkowe i rurociągowe. Dojarki bańkowe, czyli konwiowe cechują się dużą mobilnością. Umożliwiają wygodne przewożenie zbiornika z mlekiem. Świetnie nadają się przy małych i średnich stadach. Dojarki przewodowe przede wszystkim składają się z instalacji rur i zbiornika chłodzącego mleko. Dzięki temu jest ono dłużej zdatne do spożycia.
Korzyści z wykorzystywania dojarek w gospodarstwie
Niewątpliwie do wielu zalet dojarek, należy zaliczyć zwiększenie efektywności udoju i ograniczenie czasu potrzebnego na udój jednej krowy. To oczywiście przekłada się na szybszy udój całego stada. W zależności od ilości aparatów udojowych mogą to być nawet 4-6 krów na godzinę. Wszystko zależy od dobrze dobranego sprzętu i instalacji. Dzięki profesjonalnym firmom jest to możliwe także dla hodowców bez doświadczenia w używaniu dojarek. Wiele takich firm oferuje doradztwo i montaż. Dojarki są także proste w obsłudze, a przeszkolenie pracowników nie jest skomplikowane. Dojarki przed montażem są dokładnie sprawdzane pod względem obowiązujących norm. Dzięki temu można mieć pewność, że są bezpieczne, Regularna konserwacja dojarek, przede wszystkim wymiana gum strzykowych wpłynie na znaczne ograniczenie chorób wymienia w tym mastitis. Gumy strzykowe mają bezpośredni kontakt ze zwierzęciem, dlatego ich higiena oraz jakość wykonania jest tak istotna. Korzystanie z dojarek pozwala zwiększyć poziom higieny w oborze. Wcześniej wspomniane gumy strzykowe są wykonane z materiału łatwego w czyszczeniu i odpornego na środki dezynfekcyjne. Na większy poziom higieny wpływa także wykonanie rur, które nie pozwalają na gromadzenie się bakterii i innych drobnoustrojów chorobotwórczych. Podsumowując dojarki pomagają efektywnie zarządzać czasem i nakładem pracy, poprawiają wydajność mleczną, a to przekłada się na dalszy rozwój gospodarstwa.