Branża gastronomiczna nie mogłaby funkcjonować bez pieców konwekcyjnych. Są one podstawowym elementem wyposażenia restauracji, niektórych kawiarni, a także barów. Rosnące wymagania klientów skłaniają przedsiębiorców działających w sektorze gastro do inwestowania w coraz lepszy sprzęt. Dlaczego zatem to piece konwekcyjne są tak cenione wśród użytkowników? Jakie mają zalety?
Jak działa piec konwekcyjny?
Jak sama nazwa wskazuje, działanie pieca konwekcyjnego opiera się na zasadzie konwekcji. Innymi słowy, urządzenie to jest wyposażone w komorę, w której znajduje się przygotowywany posiłek. Jest ona przedzielona w taki sposób, aby poszczególne potrawy mogły być podgrzewane osobno. Dzięki temu ich zapach nie będzie się wzajemnie przenikał.
Typowy piec konwekcyjny wyposażony jest w zestaw wentylatorów, które tłoczą ciepłe powietrze w kierunku poziomym. Dzięki temu każda potrawa jest równomiernie podgrzewana. Ważną rolę w piecu konwekcyjnym odgrywają również filtry, które blokują cząstki tłuszczu. Dzięki temu dania przygotowane w ten sposób są zdrowsze i w związku z tym smakują lepiej.
Dlaczego warto zaopatrzyć swój punkt gastronomiczny w piec konwekcyjny?
Istnieje szereg powodów, dla których warto zakupić piec konwekcyjny. Oto najważniejsze z nich:
- Piece konwekcyjne są tanie w eksploatacji, mało awaryjne, a także zużywają niewiele energii. Niektóre z nich wyposażone są w dodatkowe zasobniki, które umożliwiają przechowywanie akcesoriów kuchennych, takich jak np. patelni, grillów i trzonów kuchennych.
- Piec umożliwia jednoczesne przygotowanie wielu potraw. To idealne urządzenie dla małych, średnich i dużych punktów gastronomicznych, w których priorytetem jest szybkość i niezawodność personelu przygotowującego posiłki.
- Piece konwekcyjno-parowe wykorzystują podczas podgrzewania parę wodną, która – będąc bogatą w wilgoć – sprawia, że jedzenie ponownie staje się soczyste. W piecach konwekcyjnych można regenerować (odgrzewać) potrawy, zachowując jednocześnie ich walory estetyczne.
- Niektóre piece konwekcyjne wyposażone są w funkcję smażenia beztłuszczowego lub pieczenia na parze. Dzięki temu personel odpowiedzialny za przygotowanie potraw może ograniczyć podaż tłuszczu nawet o 90 procent.
- Nowoczesne piece wyposażone są w warstwę izolacyjną, która ogranicza przenikanie ciepła na zewnątrz, przez co temperatura wewnątrz komory roboczej szybciej wzrasta. Zjawisko to przekłada się też na mniejsze zużycie energii.
Reasumując, piece konwekcyjne, które są dostępne na gastroplaneta.pl to urządzenia, dzięki którym przygotowanie potraw będzie szybsze, wygodniejsze i mniej czasochłonne oraz energochłonne.