Zbliża się okres letni, więc coraz więcej osób decyduje się na dietę, aby zmieścić się w letnią sukienkę czy dobrze wyglądać w ulubionych szortach. Podczas odchudzania trzeba zadbać o to, by nasz organizm dostawał odpowiednią ilość niezbędnych mu składników. Często wyrzucamy z codziennego jadłospisu produkty bogate we węglowodany. Ryż należy właśnie do tej grupy produktów. Czy trzeba również z niego rezygnować podczas odchudzania? Oczywiście, że nie. To jeden z błędów, które można popełnić przy układaniu nowego menu.
Ryż a odchudzanie
Ryż zawiera spore pokłady witamin A, B, D i E oraz wiele w nim przeciwutleniaczy. Jest również doskonałym źródłem błonnika, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości. Dlatego właśnie jest polecany dla osób będących na diecie. Oprócz witamin zawiera również potas, cynk i żelazo. Spożywanie ryżu wzmacnia naszą odporność, redukuje poziom histaminy, ale też obniża ciśnienie krwi i zapobiega biegunkom. Dzięki temu, iż zawiera sporo węglowodanów może stanowić podstawę diety. Jedząc go dostarczamy organizmowi spory zastrzyk energii. Uwalniana jest ona jeszcze na kilka godzin po spożytym posiłku. Energii dostarczają węglowodany złożone. Organizm potrzebuje czasu, by je przetrawić i zużyć w postaci energii, dzięki czemu nasyca się nimi na znacznie dłużej niż węglowodanami prostymi (czyli zwykłym cukrem i przygotowanymi z niego wyrobami). Japończycy nie wyobrażają sobie bez ryżu żadnego posiłku. Jedzą go na śniadanie, obiad i kolację. Ważną zaletą ryżu jest to, iż nie zawiera on glutenu. Obecnie coraz więcej dorosłych osób cierpi na nietolerancję tego składnika. Dzięki tej zalecie ryż staje się składnikiem uniwersalnym.
Istnieje na świecie kilka odmian ryżu. Najpopularniejszy jest ryż biały, ale do najzdrowszych zalicza się ryż brązowy. Zawiera kwas fitynowy, który posiada zdolność usuwania toksyn z naszego organizmu. Znajdują się w nim spore pokłady witamin, minerałów oraz białka.
Inne rodzaje ryżu:
- Czerwony – pozwala zredukować ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową i zapobiega chorobom krążenia, a wszystko z powodu obecności w nim wielu mikroelementów i witamin.
- Czarny – dobrze wpływa na wzrok oraz pamięć.
- Żółty – w smaku jest słodki, ma kleistą konsystencję. Szukać go należy w sklepach ze zdrową żywnością. Jest bardzo popularny w Azji.
Trzeba pamiętać, iż jedzenie ryżu w nadmiernych ilościach nie wpłynie dobrze na organizm. Może wywołać zaparcia. Należy dodawać do niego produkty, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Są to przede wszystkim owoce i warzywa, które są absolutną podstawą każdej diety odchudzającej. Pomysłów na zdrowe i dietetyczne dania z wykorzystaniem ryżu nie trzeba daleko szukać. Zamiast schabu czy innej odmiany wieprzowiny można użyć chudszej piersi z indyka, kurczaka albo wołowiny. Z ryżu przygotować można też dania na słodko. Dzięki temu dieta nie będzie nudna i monotonna.